Het technologische mes snijdt aan twee kanten

Ontwikkelingen op het gebied van technologie lijken soms de snelheid van de wet van Moore voorbij te gaan. Laat dit niet ten kosten gaan van je gezondheid.

Om overal in te kunnen zien hoeveel ‘likes’ onze laatste social media post heeft opgeleverd, vertrouwen we al jaren lang op internet dat steeds sneller en betrouwbaar moet zijn. De mogelijkheden lijken oneindig en vragen om wifi-verbindingen in elke uithoek van onze woningen en kantoorpanden. Toch brengt deze onzichtbare technologie enorme gezondheidsrisico’s met zich mee, zonder dat we ons daar bewust van zijn.

De enorme toename in niet-natuurlijke elektromagnetische velden (non native EMF – Electromagnetic Fields) leidde eerder dan ook tot de uitspraak van de WorldHealth Organization (WHO) dat deze velden mogelijk carcinogene (kankerverwekkende) werkingen hebben op mensen. Ondanks deze uitspraak en de daaropvolgende moeite van onderzoekers om de gevaren in kaart te brengen, wordt het onderwerp vaak onterecht onder het tapijt geschoven.

Op celniveau vinden een aantal processen plaats als gevolg van EMF-blootstelling. Ten eerste wordt het vrijkomen van het slaaphormoon melatonine onderdrukt. Dit hormoon is onder andere essentieel voor kwalitatief goede slaap en het reguleren van beschadigd DNA: het lichaam beslist of cellen te redden zijn, of dat deze bewust vernietigd dienen te worden. Wanneer kapotte cellen echter niet opgeruimd worden kan dit leiden tot celdeling en daarmee tot verschillende vormen van kanker. Hiernaast kunnen elektromagnetische velden ervoor zorgen dat er minder REM-(Rapid Eye Movements) slaap plaatsvindt tijdens de nachtrust. Dit gemis staat in direct verband met depressie, verminderde concentratie en geheugenverlies.

Ten tweede treden verschillende neurologische aandoeningen op als gevolg van langdurige blootstelling aan Wifi. Zo vond University van Wenen dat kinderen eerder symptomen van ADHD ontwikkelen zoals concentratieproblemen en emotionele schommelingen. Om deze reden sluiten steeds meer landen als Frankrijk, Duitsland, Australië, Finland en Zwitserland het gebruik van Wifi op basisscholen uit. Dat de minder ontwikkelde hersenen van kinderen gevoeliger zijn voor dit soort straling betekent echter niet dat volwassenen de gevaren zomaar kunnen negeren. Binnen het menselijk lichaam vinden processen plaats die berusten op elektrische ladingen. Het gevolg is dat we letterlijk een antenne worden voor onze omgeving. De verstorende effecten op neurotransmitters als dopamine en serotonine leiden hierdoor tot depressies. Verder sterven steeds meer hersencellen af. De systematische afbraak van neuronen kan zo de kans op neurodegeneratieve ziektes als alzheimer en dementie aanzienlijk vergroten.

Wanneer vlees op wordt gewarmd in eenmagnetron, droogt dit uit en wordt taai. Helaas is dit wat er binnen het menselijk lichaam op celniveau ook gebeurt als gevolg van blootstelling aan EMF. Met het uitscheiden van vocht verliezen de cellen ook vitamines en mineralen, wat ertoe leidt dat mitochondria minder goed functioneren. Het direct gevolg is dat elektronen minder goed door de mitochondria tunnelen en minder ATP kan worden aangemaakt. ATP is de belangrijkste bron van energie in het menselijk lichaam.

 Wie zijn gezondheid en slaap serieus neemt houdt dus rekening met deze onzichtbare dreiging. Natuurlijk is het zo dat de vooruitgang op technologisch gebied enorm veel waarde toevoegt, maar zorg ervoor dat je gezondheid prioriteit nummer 1 blijft. Ga proactief om met gezond blijven en zorg dat je zo goed mogelijk omgaat met alle factoren die binnen je macht liggen. We adviseren je de volgende stappen te ondernemen:

  1. In plaats van Wifi gebruik te maken van bekabeld internet (Lan).
  2. Indien je toch gebruik blijft maken van Wifi, de router ’s nachts uit te schakelen of deze zo ver mogelijk van de ruimte te verwijderen waar je veel tijd spendeert.
  3. Voldoende te hydrateren en zo vaak mogelijk in contact staan met het magnetisch veld van de aarde (meer hierover in een latere blog).
  4. Je telefoon ver van je lichaam houden als je deze niet gebruikt. Is dit niet mogelijk, zet het apparaat dan altijd op de vliegtuigmodus.

Bibliography

Coto-Montes, A., Boga, J. A., Rosales-Corral, S., Fuentes-Broto, L., Tan, D. X., & Reiter, R. J. (2012). Role of melatonin in the regulation of autophagy and mitophagy: a review. Molecular and cellular endocrinology361(1-2), 12-23.

Goldsworthy, A. (2008, May). The Cell Phone and the Cell. In 1st Hellenic Congress-The Effects of Electromagnetic Radiation.

Halgamuge, M. N. (2012). Pineal melatonin level disruption in humans due to electromagnetic fields and ICNIRP limits. Radiation protection dosimetry154(4), 405-416.

Kruse, J. (2016, January 21). Retrieved from: https://www.facebook.com/drjackkruse/posts/how-much-do-you-know-about-dehydration-dehydration-is-common-in-those-with-kidne/1134627273268292/

Mann, K., & Röschke, J. (1996). Effects of pulsed high-frequency electromagnetic fields on human sleep. Neuropsychobiology33(1), 41-47.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *